Videregående skole 

I 01/02 gikk jeg gk (grunnkurs) elektro ved Vargstad vgs. Det var en stor forandring fra 10.klasse på grunnskolen. Det var mindre hektisk, men likevel et godt og lærerikt år. Klassen arbeidet med mye generelle ting, som f.eks. oppsett av alarmer, ringeklokker, strømkontakter, brytere, lys og enkel trefase motorstyring. Mot slutten av skoleåret hadde jeg et litt større prosjekt med PLS-styring (programmerbare logiske styringer). Der bygde jeg en modell som skulle tilsvare virkemåten til skyvedører inn til og ut av butikker o.l. Jeg bygde innmaten i Lego og skallet i tre (helt enkelt) og satte opp et elektrisk system med kontaktorer, bevegelsesdetektorer og endebrytere. Jeg programmerte PLS enheten til slutt slik at det virket slik det skulle, med forsinkelse og det hele. Veldig morsomt å få til, og ga mersmak til å gjøre lignende seinere.

I 02/03 gikk jeg vk1 (videregående kurs 1) elektronikk, da også ved Vargstad vgs. Her fokuserte vi mer på svakstrøm. Elevene fikk forskjellige årsoppgaver som vi hadde ansvar for gjennom året. Dette var også "det store prosjektet" mot slutten. En klassekamerat og jeg ble satt til å konstruere et digitalt tellerverk som skulle styre ei analog klokke og et motorisert leketog. Det ble aldri ferdig, for praksis og teori stemte ikke overens, og da vi hadde for stor fokus på teorien, så gikk det som det måtte gå. Selv om dataprogrammet sier at det fungerer, er det fortsatt høyest usikkert om det vil fungere i praksis. Om ikke annet har man i hvertfall lært seg dét.

I 03/04 Gikk jeg vk2 (videregående kurs 2) allmennfaglig påbygging ved Mesna vgs. Jeg søkte meg egentlig plass som lærling, men fikk ingen tilbud da det var litt dårlige tider. Jeg begynte på allmennfaglig påbygging etter høstferien denne høsten. Hvis jeg skulle valgt opp igjen, hadde jeg heller søkt meg til et vk2 innen fagretningen, for deretter å gå allmenfaglig påbygging. På allemenfaglig påbygging er det mye arbeid, med særoppgave og det hele. Det er mye å sette seg inn i. Ikke alt var like interessant på den tida, men for senere utdanning får man tross alt et greit grunnlag.

Men jeg savner fortsatt økonomi som et fag for alle i den videregående skolen. Økonomi kommer alle borti før eller siden, så fag som personlig økonomi eller tilsvarende burde vært sidestilt med matematikk, norsk og engelsk. Aller viktigst holdninger til økonomi!


Oppdatert: kl. 22:00 Onsdag 30. Mars 2011 © 2006-2011 finholt.net Kontakt og informasjon om finholt.net